PRAALWAGENS VOOR STOETEN EN PARADES
ONTWORPEN EN GEBOUWD DOOR ANTOINE BOMON
Tijdens zijn actieve creatieve periode ontwierp en bouwde Antoine Bomon ook enkele praalwagens voor stoeten en parades. Van twee van deze realisaties zijn nog wat informatie en afbeeldingen bewaard gebleven. Je ziet ze op deze pagina...
PRAALWAGEN 'BOOH!'
Eind oktober 2007 kregen drie decoratiebedrijven een mail van televisie-productiehuis Zuiderkroon (Antwerpen), met de vraag een maquette te ontwerpen voor een praalwagen rond de populaire jeugdtelevisiereeks ‘Booh!’, die wekelijks uitgezonden werd op televisiezender VTM.
Het bedrijf dat de beste maquette inleverde zou de praalwagen mogen bouwen; de andere twee bedrijven zouden betaald worden voor hun maquette-ontwerp. De voorstelling van de maquettes gebeurde in de VTM-televisiestudio’s. Hoewel de twee andere bedrijven al een veel ruimere ervaring hadden in het ontwerpen en bouwen van praalwagens voor stoeten, werd mijn maquette als beste uitgekozen en ik mocht dus de praalwagen bouwen.
In tegenstelling tot de ontwerpers van de twee andere bedrijven, die een maquette voorstelden in wit maquettekarton, had Bomon zijn maquette tot in het fijnste detail uitgewerkt en beschilderd. Wellicht heeft dit een rol gespeeld bij de beoordeling. De jury kon meteen zien hoe de praalwagen er, precies honderd keer groter, zou uitzien. Bomon had op voorhand goed het ‘spookhuis’ uit de televisieserie bestudeerd en beeldde de bibliotheek van het huis uit waar zich veel scènes afspeelden (uiteraard opengewerkt, zodat de toeschouwers het interieur van beide kanten goed konden zien). De achterkant van de wagen beeldde een gedeelte van de voorgevel van het spookhuis uit. Tijdens de parades namen enkele acteurs uit de televisieserie op de wagen plaats.
De praalwagen zoals hij er uiteindelijk bij avond (met ingebouwde verlichting) uitzag.
ENKELE FOTO'S VAN DE BOUW VAN DE PRAALWAGEN
Bomon had uiteindelijk maar twee weken tijd om de wagen te bouwen. Hij kocht snel een occasieplateauwagen aan en bouwde eigenhandig de wagen op. Gezien de VTM-Kerstparade ’s avonds door het land zou trekken moest de wagen voorzien worden van ingebouwde verlichting. Daarvoor kreeg Bomon de hulp van Wim, de vriend van zijn dochter. Twee weken werkten ze bijna dag en nacht aan de opbouw en decoratie van de praalwagen.
Om de plateauwagen te vergroten, de elementen vast te kunnen zetten en de elektrische bedrading veilig weg te werken werd eerst een dubbele bodem gebouwd.
Daarna werkte Antoine Bomon de decoratie uit en beschilderde ze.
DE PRAALWAGEN TIJDENS DE HALLOWEEN PARADE IN BOBBEJAANLAND
Op het laatste nippertje besloten de producers van de televisieserie om de praalwagen al ruim een maand vóór de geplande VTM-Kerstparade eveneens in te zetten bij de Kids Halloween Parade in het bekende familiepretpark Bobbejaanland te Lichtaard, waardoor Bomon de wagen versneld moest afwerken.
De praalwagen bij aankomst in Bobbejaanland, na een hobbelige rit van om en bij de 100 kilometer. Alles wordt nog eens grondig gecheckt.
Antoine Bomon's dochter Nirphania brengt nog vlug wat spinrag decoratie op de wagen aan…
Vóór de aanvang van de parade is er nog eventjes tijd om met de hoofdacteurs van de tv-serie, die op de wagen zullen plaatsnemen, te poseren Onder: het spook Don Carlos (acteur Tom Saeys) en Antoine Bomon...
Nirphania laat nog even haar zwanger buikje strelen door het spook Secundo uit de tv-reeks (acteur Alain Rinckhout).
Antoine Bomon met spook Secundo, die vóór de wagen zal uitrijden...
De acteurs Thomas Van Goethem (Jonas Kronkel in de tv-reeks) en Tom Saeys nemen plaats op de praalwagen, waarna de Halloween Parade 2007 onder ruime belangstelling van start ging door alle pittoreske straten en langs alle attracties van Bobbejaanland.
Van de VTM-Kerstparade zijn geen foto’s bewaard gebleven. Wel nog enkele persknipsels over de praalwagen van Bomon.
HISTORISCHE PRAALWAGEN
'HERDENKING GULDEN SPORENSLAG 1302'
In 2002 ontwierp en bouwde Antoine Bomon de hoofdpraalwagen voor de Nationale Lichtstoet te Ledeberd (Gent) met als thema de 700ste verjaardag van de Gulden Sporenslag. Met deze praalwagen behaalde Bomon de 'Eerste Prijs voor Beste Praalwagen'.
ENKELE FOTO'S VAN DE BOUW VAN DE PRAALWAGEN
Eerst werd de poort achteraan op de wagen gebouwd en metalen geraamtes voor de leeuw en de ridder gelast. Vervolgens werd in de figuren en in de poort de verlichting aangebracht en werden de metalen geraamtes met een licht doorlatende stof bekleed. Daarna werd de poort beschilderd en werden wapenschilden en andere decoratieve elementen toegevoegd.
Tijdens de historische optocht (waarvan geen foto's bewaard gebleven zijn) stonden er op de praalwagen links en rechts tussen de wapenschilden en de lichtgevende figuren nog enkele acteurs die als Franse ridders en Vlaamse militieleden verkleed waren, waardoor de praalwagen er als een 'tableau vivant' uitzag.
Hoe leuk vind je deze pagina?